دانستنی های سرماخوردگی ۱ :
سرماخوردگی چیست و چه چیزی باعث به وجود آمدن آن میشود؟
سرماخوردگی یک بیماری واگیردار است که انواع مختلفی از ویروسها باعث به وجود آمدن آن میشوند. سرماخوردگی در پزشکی بهعنوان یک عفونت ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی تلقی میشود. علائم سرماخوردگی شامل سرفه، گلودرد، ریزش اشک، احتقان بینی، آبریزش بینی و عطسه است.
بیش از ۲۰۰ نوع ویروس مختلف که علائم سرماخوردگی را به وجود می آورند، شناسایی شده اند.
به دلیل اینکه انواع بسیار زیادی از ویروس ها میتوانند باعث ایجاد علائم سرماخوردگی بشوند و ازآنجاییکه تعداد آنها رو به افزایش است، بدن ما هیچگاه مقاومتی در برابر تمام این ویروسها از خود نشان نمیدهد. به همین دلیل سرما خوردگی یک بیماری شایع است. درواقع کودکان پیشدبستانی و ابتدایی ممکن است در طول سال ۶ تا ۱۲ بار دچار سرما خوردگی بشوند و این در حالی است که افراد جوان و بزرگسال معمولاً ۲ تا ۴ بار در طول سال این حالت را تجربه میکنند. سرما خوردگی معمولاً در فصول سرد سال مانند پاییز و زمستان بیشتر اتفاق میافتد.
سرماخوردگی چگونه از فردی به فرد دیگر انتقال می یابد؟
ارتباط مستقیم فرد با سطوح آلوده به ویروس و تنفس هوای آلوده به ویروس از راه های انتقال سرما خوردگی به فرد است. سطوح ممکن است با ترشحات یک فرد بیمار آلوده شده باشد و هوا پس از عطسه یا سرفه ی فرد بیمار به این ویروسها آلوده میگردد. انتقال فردبهفرد اغلب زمانی اتفاق میافتد که یک فرد بیمار با دستش بینی خود را لمس کرده و سپس با همان دست فرد دیگری را لمس کند. فرد سالم که در ارتباط مستقیم با این ترشحات قرار گرفته است، آلوده میشود و این اتفاق معمولاً زمانی اتفاق میافتد که این فرد، چشم، بینی یا دهان خود را لمس کند. ویروس سرماخوردگی میتواند ساعتها بر روی اجسامی مانند خودکار، کتاب، تلفن، صفحهکلید کامپیوتر، فنجان چای و … باقی بماند و بنابراین با لمس این اجسام آلوده توسط فرد سالم به آنها انتقال یابد.
عوامل افزایش احتمال ابتلا به سرماخوردگی چیست؟
عوامل متعددی باعث افزایش احتمال ابتلا به سرما خوردگی میشوند:
- سن: نوزادان و کودکان خردسال به دلیل اینکه هنوز سیستم ایمنی ضعیفی دارند بیشتر در معرض ابتلا به سرماخوردگی هستند.
- تغییر فصول: افراد در طی پاییز و زمستان و یا در فصول بارانی (در مناطق گرم) بیشتر دچار سرما خوردگی میشوند. این اتفاق احتمالاً به این دلیل رخ میدهد که افراد تمایل بیشتری به ماندن در خانه دارند و به همین دلیل در ارتباط بیشتری با یکدیگر هستند.
- ضعف سیستم ایمنی: افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیفی هستند در معرض ابتلا به سرماخوردگی هستند. همچنین افرادی با خستگی مفرط یا ناراحتی های روحی بیشتر به سرماخوردگی دچار میشوند.
علائم و نشانه های سرماخوردگی در بزرگسالان، کودکان و نوزادان چیست؟ زمان نهفتگی سرماخوردگی چه زمانی است؟
علائم سرما خوردگی معمولاً دو یا سه روز پس از ابتلا (دوره نهفتگی) آغاز میشود، اگرچه ممکن است این دوره با توجه به نوع ویروس سرماخوردگی متغیر باشد. بیشترین احتمال سرایت ویروس دو یا سه روز پس از آغاز علائم سرما خوردگی است.
علائم و نشانههای سرماخوردگی نیز با توجه به نوع ویروس متفاوت بوده و ممکن است شامل هریک از این علائم باشد:
- احتقان یا آبریزش بینی
- خارش یا سوزش گلو
- عطسه
- گرفتگی صدا
- سرفه
- ریزش اشک
- تب با درجه پایین
- سردرد
- بدندرد
- کماشتهایی
- احساس خستگی
علائم و نشانه های سرما خوردگی در کودکان و نوزادان همانند بزرگسالان مشاهده شده است. آبریزش بینی در آغاز سرماخوردگی به شکل یک مایع بیرنگ بوده و سپس به ترشحات زرد و بعد متمایل به سبز تبدیل میشود. نوزادان و کودکان بهانهگیر میشوند و اشتهای خود را از دست میدهند.
آیا در هنگام مواجه با آب وهوای سرد کاری باید انجام دهیم؟
اگرچه سرما خوردگی معمولاً در فصول سرد سال رخ میدهد، اما آب وهوای سرد بهخودیخود نمیتواند باعث ایجاد سرما خوردگی شود. در فصول سرد سال افراد زمان بیشتری را در داخل از خانه و در کنار یکدیگر میگذرانند و به همین دلیل شیوع ویروس سرماخوردگی در بین افراد بیشتر میشود. به همین دلیل کودکان در مهدکودک ها و مدارس بیشتر مستعد ابتلا به سرما خوردگی هستند. کاهش رطوبت در فصول سرد نیز به افزایش شیوع سرما خوردگی در بین افراد کمک میکند، چراکه ویروس ها در رطوبت کم مدت بیشتری زنده میمانند.
تفاوت میان سرماخوردگی و آنفولانزا چیست؟
بسیاری از افراد بین سرما خوردگی و آنفولانزا تفاوتی قائل نمیشوند. ویروس آنفولانزا و سرما خوردگی متفاوتند. بااینکه برخی از علائم این دو بیماری یکسان هستند، اما افرادی که دچار سرما خوردگی شده اند بیماری ملایمتری دارند. افرادی که آنفولانزا دارند بسیار بیمار به نظر رسیده و حمله ناگهانی علائم بیماری دارند و این علائم عبارتند از تب و لرز، سردرد، درد زیاد در ماهیچه ها و کل بدن، سرفه خشک و ضعف شدید.
اگرچه تشخیص تفاوت میان آنفولانزا و سرما خوردگی دشوار است اما آزمایشهایی برای تشخیص وجود آنفولانزا در فرد وجود دارد.
این مطلب ادامه دارد……
ارسال پاسخ
شما باید وارد شوید یا ثبت نام کنید تا بتوانید نظر جدید بنویسید