عضویت در سایت

ورود

فراموشی رمز عبور

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

۱۰ ماده سرشار از ویتامین C

۱۰ ماده سرشار از ویتامین C

۱۰ ماده سرشار از ویتامین C

ویتامین C ماده ای ضروری جهت بهبود و حفاظت از بافت زخم، رگهای خونی و مفاصل می باشد. ویتامین C به عنوان آنتی اکسیدانی قوی موجب کاهش استرس اکسیداتیو وارده بر بدن و بنابراین کاهش خطر سرطان میگردد. مواد غذایی غنی از ویتامین C عبارتند از: فلفل دلمه ای، سبزیجات دارای برگ سبز تیره، کیوی، کلم بروکلی، انواع توت، مرکبات، گوجه فرنگی، نخود فرنگی و خربزه ی درختی. [۱]

توضیحات فنی:

ویتامین C (اسید آسکوربیک) یک ویتامین محلول در آب می باشد که در تولید کلاژن، ال کارنیتین، نوروترانسمیترها و نیز متابولیسم پروتئینها نقش داشته و علاوه بر این که یک آنتی اکسیدان قوی می باشد در بازسازی سایر آنتی اکسیدان ها مانند ویتامین E نیز نقش دارد. همچنین به بهبود عملکرد سیستم ایمنی و جذب آهن کمک می کند. امکان تولید ویتامین C در بدن وجود ندارد اما در بسیاری از مواد غذایی یافت می شود. مرکبات بهترین منبع شناخته شده ی ویتامین C و فلفل سبز و قرمز، سیب زمینی، گوجه فرنگی و سبزیجات منابعی عالی جهت تامین آن می باشند.

بدن انسان با دقت بسیار بالایی غلظت ویتامین C پلاسما و بافتها را تنظیم می نماید. بدین صورت که با افزایش دریافت ویتامین C، متابولیسم و شکستن آن را کاهش داده و بنابراین مسمومیت با ویتامین C بسیار بعید است.با دریافت ۳۰ – ۱۸۰ میلی گرم از ویتامین C در روز، ۷۰ – ۹۰ درصد جذب وجود خواهد داشت در صورتی که با دریافت بیشتر از ۱ گرم در روز،میزان جذب به کمتر از ۵۰ درصد در روز کاهش می یابد. متابولیسم ویتامین C در کبد و ترشح مقادیر اضافی آن از طریق کلیه اتفاق می افتد.

سطح ویتامین C در بدن مابین ۳۰۰ میلیگرم تا ۲ گرم بوده و بیشترین میزان آن در سلولهای خونی، چشم، غدد فوق کلیوی، غده ی هیپوفیز و مغز متمرکز است. افزایش مصرف ویتامین C در موارد زیر مفید می باشد:

  • پیشگیری از سرطان
  • درمان سرطان
  • پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی
  • پیشگیری از نوعی بیماری چشمی به نام دژنراسیون ماکولای وابسته به سن
  • پیشگیری از آب مروارید
  • پیشگیری از سرماخوردگی
  • تسریع بهبود زخم
  • بهبود کنترل فشار خون [۲]

 

 

بد نیست بدانیم که ویتامین ث باعث درمان سرماخوردگی نمی گردد اما می تواند موجب پیشگیری از بسیاری عوارض جدی آن شود. [۳]

 

کمبود ویتامین C منجر به بیماری اسکروی (scurvy) می شود؛ اگرچه امروزه این بیماری به علت بهبود تغذیه، مصرف مواد غذایی غنی شده و مکملهای ویتامینی، بسیار نادر است اما می تواند در جوامع بافقر غذایی رخ دهد. از علایم بیماری اسکروی می توان به این مواد اشاره نمود: کندی در بهبود زخم، احساس خستگی و کسالت، کاهش وزن، التهاب و خونریزی لثه، افتادن دندانها، شکنندگی عروق، درد مفاصل، خشکی چشم و دهان، موهای مارپیچی شکل (corkscrew).

چه افرادی در معرض خطر کاهش ویتامین C قرار دارند؟

  • نوزادانی که در سال اول زندگی از شیر گاو یا شیرهای تغلیظ شده استفاده می کنند
  • افراد در معرض سوء تغذیه ( شامل الکلیسم، افراد مسن، بی اشتهایی و ایدز )
  • افراد مبتلا به دیابت تیپ یک
  • افراد دارای بیماری های روده ی کوچک ( مانند بیماری کرون، سلیاک، ویپل )
  • زنان باردار و شیرده
  • بیماران تحت دیالیز
  • بیماران مبتلا به تیروتوکسیکوز
  • سیگاری ها
  • افراد مبتلا به اختلالات انباشت آهن در بدن
  • افراد مبتلا به سوء تغذیه ( برخی افراد مسن، مصرف کنندگان مواد مخدر و الکل، برخی از افراد مبتلا بیماری های ذهنی)[۲]

میزان ویتامین C پیشنهادی در رژیم روزانه عبارتست از:

سنمردزنبارداریشیردهی
0- 6 ماهگی40 میلی گرم40 میلی گرم
7- 12 ماهگی50 میلی گرم50 میلی گرم
1- 3 سالگی15 میلی گرم15 میلی گرم
4- 8 سالگی25 میلی گرم25 میلی گرم
9- 13 سالگی45 میلی گرم45 میلی گرم
14- 18 سالگی75 میلی گرم65 میلی گرم80 میلی گرم115 میلی گرم
≥ 19 سالگی90 میلی گرم75 میلی گرم85 میلی گرم120 میلی گرم

بد نیست بدانیم نیاز روزانه ی افراد سیگاری،  ۳۵ میلی گرم بیشتر از افراد غیر سیگاری دارند. [۴]

۱۰ ماده سرشار از ویتامین C

نام ماده غذاییتوضیحاتدرصد نیاز روزانهمیزان میلی گرم 
فلفلشیرین، قرمز، خام، نصف فنجان158951
آب پرتغال¾ فنجان155932
پرتغالیک عدد متوسط117703
آب گریپ فروت¾ فنجان117704
کیوییک عدد متوسط107645
فلفلشیرین، سبز، خام، نصف فنجان100606
کلم بروکلیآب پز، نصف فنجان85517
توت فرنگینصف فنجان82498
آب گوجه¾ فنجان55339
گرمک½ فنجان482910

ترجمه و تالیف : خانم دکتر مهسا ایوبی  ، خانم نسیم بزاززاده

مراجع:

  1. http://www.healthaliciousness.com/articles/vitamin-C.php
  2. http://emedicine.medscape.com/article/2088649-overview#showall
  3. http://www.webmd.com/diet/the-benefits-of-vitamin-c
  4. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional

 

 

درباره نویسنده

نظرات ( ۲ )

  1. کوثر
    آبان ۱۴, ۱۳۹۴ در ۱:۳۰ بعد از ظهر
    با سلام ممنون از زحماتتون عالی بود.
  2. نسترن
    آذر ۶, ۱۳۹۴ در ۶:۴۸ بعد از ظهر
    باسلام خدمت خانم دكتر ايوبي وخانم بزاززاده ازاينكه زحمت كشيديدودرباره فوايدوميزان مصرف ويتامن c مطلب گذاشتيدمتشكرم خيلي مفيد بود موفق ومويد باشيد

ارسال پاسخ