۱۰ ماده سرشار از ویتامین C
ویتامین C ماده ای ضروری جهت بهبود و حفاظت از بافت زخم، رگهای خونی و مفاصل می باشد. ویتامین C به عنوان آنتی اکسیدانی قوی موجب کاهش استرس اکسیداتیو وارده بر بدن و بنابراین کاهش خطر سرطان میگردد. مواد غذایی غنی از ویتامین C عبارتند از: فلفل دلمه ای، سبزیجات دارای برگ سبز تیره، کیوی، کلم بروکلی، انواع توت، مرکبات، گوجه فرنگی، نخود فرنگی و خربزه ی درختی. [۱]
توضیحات فنی:
ویتامین C (اسید آسکوربیک) یک ویتامین محلول در آب می باشد که در تولید کلاژن، ال کارنیتین، نوروترانسمیترها و نیز متابولیسم پروتئینها نقش داشته و علاوه بر این که یک آنتی اکسیدان قوی می باشد در بازسازی سایر آنتی اکسیدان ها مانند ویتامین E نیز نقش دارد. همچنین به بهبود عملکرد سیستم ایمنی و جذب آهن کمک می کند. امکان تولید ویتامین C در بدن وجود ندارد اما در بسیاری از مواد غذایی یافت می شود. مرکبات بهترین منبع شناخته شده ی ویتامین C و فلفل سبز و قرمز، سیب زمینی، گوجه فرنگی و سبزیجات منابعی عالی جهت تامین آن می باشند.
بدن انسان با دقت بسیار بالایی غلظت ویتامین C پلاسما و بافتها را تنظیم می نماید. بدین صورت که با افزایش دریافت ویتامین C، متابولیسم و شکستن آن را کاهش داده و بنابراین مسمومیت با ویتامین C بسیار بعید است.با دریافت ۳۰ – ۱۸۰ میلی گرم از ویتامین C در روز، ۷۰ – ۹۰ درصد جذب وجود خواهد داشت در صورتی که با دریافت بیشتر از ۱ گرم در روز،میزان جذب به کمتر از ۵۰ درصد در روز کاهش می یابد. متابولیسم ویتامین C در کبد و ترشح مقادیر اضافی آن از طریق کلیه اتفاق می افتد.
سطح ویتامین C در بدن مابین ۳۰۰ میلیگرم تا ۲ گرم بوده و بیشترین میزان آن در سلولهای خونی، چشم، غدد فوق کلیوی، غده ی هیپوفیز و مغز متمرکز است. افزایش مصرف ویتامین C در موارد زیر مفید می باشد:
- پیشگیری از سرطان
- درمان سرطان
- پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی
- پیشگیری از نوعی بیماری چشمی به نام دژنراسیون ماکولای وابسته به سن
- پیشگیری از آب مروارید
- پیشگیری از سرماخوردگی
- تسریع بهبود زخم
- بهبود کنترل فشار خون [۲]
بد نیست بدانیم که ویتامین ث باعث درمان سرماخوردگی نمی گردد اما می تواند موجب پیشگیری از بسیاری عوارض جدی آن شود. [۳]
|
کمبود ویتامین C منجر به بیماری اسکروی (scurvy) می شود؛ اگرچه امروزه این بیماری به علت بهبود تغذیه، مصرف مواد غذایی غنی شده و مکملهای ویتامینی، بسیار نادر است اما می تواند در جوامع بافقر غذایی رخ دهد. از علایم بیماری اسکروی می توان به این مواد اشاره نمود: کندی در بهبود زخم، احساس خستگی و کسالت، کاهش وزن، التهاب و خونریزی لثه، افتادن دندانها، شکنندگی عروق، درد مفاصل، خشکی چشم و دهان، موهای مارپیچی شکل (corkscrew).
چه افرادی در معرض خطر کاهش ویتامین C قرار دارند؟
- نوزادانی که در سال اول زندگی از شیر گاو یا شیرهای تغلیظ شده استفاده می کنند
- افراد در معرض سوء تغذیه ( شامل الکلیسم، افراد مسن، بی اشتهایی و ایدز )
- افراد مبتلا به دیابت تیپ یک
- افراد دارای بیماری های روده ی کوچک ( مانند بیماری کرون، سلیاک، ویپل )
- زنان باردار و شیرده
- بیماران تحت دیالیز
- بیماران مبتلا به تیروتوکسیکوز
- سیگاری ها
- افراد مبتلا به اختلالات انباشت آهن در بدن
- افراد مبتلا به سوء تغذیه ( برخی افراد مسن، مصرف کنندگان مواد مخدر و الکل، برخی از افراد مبتلا بیماری های ذهنی)[۲]
میزان ویتامین C پیشنهادی در رژیم روزانه عبارتست از:
سن | مرد | زن | بارداری | شیردهی |
---|---|---|---|---|
0- 6 ماهگی | 40 میلی گرم | 40 میلی گرم | ||
7- 12 ماهگی | 50 میلی گرم | 50 میلی گرم | ||
1- 3 سالگی | 15 میلی گرم | 15 میلی گرم | ||
4- 8 سالگی | 25 میلی گرم | 25 میلی گرم | ||
9- 13 سالگی | 45 میلی گرم | 45 میلی گرم | ||
14- 18 سالگی | 75 میلی گرم | 65 میلی گرم | 80 میلی گرم | 115 میلی گرم |
≥ 19 سالگی | 90 میلی گرم | 75 میلی گرم | 85 میلی گرم | 120 میلی گرم |
بد نیست بدانیم نیاز روزانه ی افراد سیگاری، ۳۵ میلی گرم بیشتر از افراد غیر سیگاری دارند. [۴] |
۱۰ ماده سرشار از ویتامین C
ترجمه و تالیف : خانم دکتر مهسا ایوبی ، خانم نسیم بزاززاده
مراجع:
- http://www.healthaliciousness.com/articles/vitamin-C.php
- http://emedicine.medscape.com/article/2088649-overview#showall
- http://www.webmd.com/diet/the-benefits-of-vitamin-c
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional
نظرات ( ۲ )