۱۰ ماده سرشار از ویتامین A
ویتامین A ، ویتامینی ضروری جهت بینایی، رونویسی ژنها، افزایش عملکرد سیستم ایمنی و سلامتی پوست می باشد. کمبود ویتامین A می تواند منجر به نابینایی و افزایش عفونت های ویروسی شود اگرچه این مشکل تنها در کشورهای در حال توسعه به چشم می خورد. مصرف بی رویه ی ویتامین A می تواند منجر به زردی، تهوع، کاهش اشتها، تحریک پذیری، استفراغ وحتی ریزش مو شود. ویتامین A یک ویتامین محلول در چربی می باشد.
مواد غذایی غنی از ویتامین A عبارتند از: سیب زمینی شیرین، هویج، گیاهان برگدار سبز تیره، کدوی زمستانی، کاهو، زردآلوی خشک شده، طالبی، فلفل دلمه ای، ماهی، جگر و میوه های استوایی.
توضیحات فنی:
کمبود ویتامین A زمانی اتفاق می افتد که رژیم غذایی حاوی مقادیر کافی از ویتامین A جهت رشد، فعالیتهای فیزیکی و استرس ناشی از بیماری ها، نباشد. در مناطق با کمبود ویتامین A ، زنان در سنین باروری به علت افزایش نیاز به این ویتامین طی بارداری و شیردهی، ریسک بالاتری برای ابتلا به کمبود این ویتامین و عوارض آن دارند. در کشورهای در حال توسعه کودکان نیز از این مشکل رنج میبرند این در حالی است که این بیماری قابل پیشگیری می باشد. اثرات کمبود ویتامین A عبارت است از: مشکلات بینایی ( نابینایی و …) و افزایش شدت بیماری های عفونی به خصوص بیماری های اسهالی و سرخک[۱].
اگرچه کمبود ویتامین A در کشورهای پیشرفته نادر است اما میتواند ثانویه به بیماری هایی مانند سلیاک، کولیت زخمی شونده، سیستک فایبروزیز، بیماری های کبدی و جراحی بایپس روده ای باشد که موجب اختلال در جذب، ذخیره و یا انتقال این ویتامین می شود[۲].
از آنجایی که ویتامین A محلول در چربی می باشد در صورت انباشت مقادیر بسیار زیاد آن در بدن، عوارض جانبی رخ می دهد. در زمان بارداری دریافت بیشتر از ۱۰۰۰۰ IU به خصوص در ۸ هفته ی اول تراتوژن بوده و بسیار برای جنین خطرناک است.
مولکول پایه ی ویتامین A رتینول می باشد. پس از جذب، رتینول از طریق شیلومیکرونها به کبد هدایت و به عنوان رتینول استر ذخیره و در مواقع لزوم جهت مصرف بافتها وارد پلاسما می شود. ویتامین A موجود در رژیم غذایی می تواند از پیش ساز ویتامین A یعنی رتینیل استر و یا کاروتنوییدها حاصل شود. رتینیل استر در غذاهای حیوانی (مانند جگر، کلیه، شیر و روغن ماهی)، غذاهای غنی شده و مکمل های دارویی وجودارد. کاروتنوییدها در منابع گیاهی به خصوص هویج یافت می شود. در کشورهای در حال توسعه ویتامین A موجود در رژیم غذایی بیشتر از کاروتنوییدها تامین میگردد. دوز سمی ویتامین A به صورت مصرف یکباره ۲۵۰۰۰IU/KG (واحد برحسب کیلوگرم) و در صورت استفاده ی درازمدت ۴۰۰۰ IU/KG (واحد برحسب کیلوگرم) روزانه به مدت ۶ تا ۱۵ ماه می باشد.[۳]
میزان ویتامین A پیشنهادی در رژیم روزانه عبارتست از:
سن | مرد | زن | بارداری | شیردهی |
---|---|---|---|---|
6-0 ماهگی | 1330IU | 1330IU | ||
12-7 ماهگی | 1650IU | 1650IU | ||
3-1 سالگی | 1000IU | 1000IU | ||
8-4 سالگی | 1320IU | 1320IU | ||
13-9 سالگی | 2000IU | 2000IU | ||
18-14 سالگی | 3000IU | 2400IU | 2500IU | 4000IU |
≥ 19 سالگی | 3000IU | 2400IU | 2560IU | 4340IU |
[۵ و ۴]
۱۰ ماده غذایی سرشار از ویتامین A
ترجمه و تالیف : خانم دکتر مهسا ایوبی ، خانم نسیم بزاززاده
مراجع
[۱] http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=11211
[۲] http://www.webmd.com/eye-health/keratomalacia
[۳] http://emedicine.medscape.com/article/819426-overview#a3
[۴] http://www.thecalculatorsite.com/articles/units/convert-ui-to-mcg.php
نظرات ( ۹ )
ممنون از اینکه به سایت خودتون توجه دارید
مطالب مفیدی دراختیار همه قرار داده اید لطفا در مورد کم کاری تیروئید هم مطالبی داشته باشید.
ممنون از توجه شما ، چشم ، حتما
ممنون از لطف شما