در مورد اولین غذایی که میخواهیم به کودک ۶ماهه بدیم سوال داشتم که چی باشه وچه مقدار بهش بدیم؟ایا برای غذاش میتوانیم از شیر پاستوریزه هم استفاده کنیم؟با تشکر
سلام شیر مادر تا پایان شش ماهگی به تنهایی و بدون اضافه کردن هر نوع غذای کمکی برای رشد طبیعی شیرخوار کافی اسـت. بعـد از شـش ماهگـی نیازهای غذایی شیرخوار فقط با شیر برآورده نمی شود و باید علاوه بر شیر، غذاهای نیمه جامد را نیز برای او شروع کرد. مناسب ترین غذاها برای تغذیه تکمیلی، غذاهایی هستند که: - مقوی و مغذی باشندمتناسب با سن کودک تغییر کند.تازه و بدون آلودگی باشند و پاکیزه و بهداشتی تهیه شوند. - مواد اولیه آن در دسترس بوده و امکان تهیه آن برای خانواده وجود داشته باشد. هترین سن برای شروع غذاهای کمکی صد و هشتاد ویکمین روز تولد کودک ، سن شروع تغذیه تکمیلی است. توصیه های کلی - مواد غذایی را چه از نظر مقدار و چه از نظر نوع، تدریجا" به رژیم غذایی شیرخوار اضافه کنید. - از یک نوع غذای ساده شروع کنید وکم کم مخلوطی از چند نوع غذا به او بدهید. - از مقدار کم شروع و به تدریج بر مقدار آن افزوده شود. - بین اضافه کردن مواد غذایی مختلف حدود 5 تا 7 روز فاصله بگذارید. - اولین غذایی را که می خواهید به کودک بدهید، کمی غلیظ تر از شیر تهیه کنید و سپس به تدریج غذاهای نیمه جامد و جامد بدهید. - غذاها را با قاشق و مایعات را با لیوان به شیرخوار بدهید. - هنگام دادن غذاهای نیمه جامد و جامد، شیرخوار را در وضعیت نشسته قرار دهید. - غذای شیرخوار را به مقدار کم و برای یک وعده تهیه کنید. - در صورت باقی ماندن غذا، می توانید آن را به مدت 24 ساعت در یخچال نگه داری کنید. در غیر این صورت آن را در فریزر بگذارید. - غذای نگه داری شده را فقط به مقدار مصرف یک وعده کاملا" داغ کنید و پس از خنک کردن به کودک بدهید. - تا یک سالگی به غذای کودک نمک اضافه نکنید و پس از یک سالگی مقداری نمک (نمک یددار) به غذای شیر خوار اضافه نمائید. شروع غذای كمكی با فزنی آرد برنج است كه روز اول از یك قاشق مرباخوری یك بار در روز (مثلا" ظهر) شروع شده و كم كم به مقدار و دفعات آن متناسب با اشتهای كودك اضافه می شود تا نهایتا" در پایان یك هفته مقدار آن به حدود 12 قاشق مرباخوری برسد. بخاطر بسپارید همچنان شیر مادر غذای اصلی شیرخوار شما است. ادامه دارد........
شير پاستوريزه: كودكاني كه با شير مادر تغذيه ميشوند معمولاً تا پايان سال دوم زندگي (24 ماهگي) نيازي به استفاده از شير پاستوريزه ندارند (آن مقدار شير پاستوريزه كه در تهيه غذاي كمكي به كار ميرود اشكالي ندارد). حدود 23 ماهگي، براي آشنا شدن كودك به طعم شير پاستوريزه ميتوان آن را بار اول به مقدار كم در حد 30 سيسي با فنجان يا ليوان به كودك ارائه و به تدريج بر مقدار آن اضافه نمود. به اين ترتيب وقتي كودك كمكم از شير مادر گرفته ميشود ميتواند از شير پاستوريزه استفاده كند. در كودكاني كه از شيرمادر محرومند و با شير مصنوعي تغذيه ميشوند مصرف شيرگاو (پاستوريزه يا استريليزه پرچرب سه و نیم درصد) از پايان 12 ماهگي به بعد بلامانع است و بهتر است جايگزين شير مصنوعي شود كه آن را بعد از يك دقيقه جوشاندن و به مقدار حداكثر 500 ميليليتر در شبانه روز با فنجان يا ليوان نشكن به كودك ميدهند و سعي ميكنند او را به تدريج از شيشه بگيرند. معمولاً استفاده از شيرگاو قبل از پايان 12 ماهگي توصيه نميشود. توجه : بطور كلي تا يكسالگي ، عسل ، شيرپاستوريزه ( به تنهايي)، پنير ، سفيده تخم مرغ ، شكلات، انواع توت، كيوي، آلبالو، گيلاس ، خربزه ، كشمش، دانه انگور، ذرت ، تكههاي سوسيس، آجيل ، قهوه ، چاي پررنگ ، فلفل، ادويه جات، ترشيجات ، نمك، نوشابههاي رنگي و گازدار، از حبوبات لپه ونخود و از گروه سبزيها اسفناج و كلم و تكههاي سفت و خام و سبزيها و ... توصيه نميشود.
چگونگي شروع و ادامه غذاي كمكي : ● هفته اول ماه هفتم: شروع غذاي كمكي با فرني آرد برنج است كه روز اول از يك قاشق مرباخوري يكبار در روز ( ظهر ) شروع شده و كم كم به مقدار و دفعات آن اضافه ميشود. مواد لازم جهت تهيه فرني : ● آرد برنج ( يك قاشق مرباخوري سرصاف ) ● شكر ( نصف قاشق مرباخوري سرصاف ) ● شير پاستوريزه ( نصف ليوان معمولي ) ● طرز تهيه: ابتدا نصف ليوان شيرپاستوريزه را به مدت 10 دقيقه ميجوشانند سپس آب جوشيده خنك شده را به آن اضافه ميكنند تا به اندازه نصف ليوان برسد. سپس آرد و شكر را به شير اضافه كرده و حرارت ميدهند تا قوام بيايد ( قوام فرني بايد بيش از قوام شير مادر باشد). ميتوان به فرني به اندازه يك قاشق چايخوري كره نيز اضافه كرد تا كالري بيشتري به كودك برسد. ● هفته دوم ماه هفتم: ميتوان حريره بادام را به رژيم غذايي كودك اضافه نمود. شروع آن نيز مانند فرني از يك قاشق مرباخوري يك بار در روز ميباشد و ممكن است تا روز ششم و هفتم به 12 قاشق مرباخوري در روز برسد. البته در اين هفته بتدريج كه مقدار و دفعات تغذيه با حريره بادام افزايش مييابد، مقدار و دفعات تغذيه با فرني كم ميشود. بنابراين در هر وعده يا در تمام دفعات ميتوان حريره بادام را جايگزين فرني كرد. ● مواد مورد نياز جهت تهيه حريره بادام : بادام شيرين ( 5 عدد ) ، آرد برنج ( يك قاشق مرباخوري سرصاف ) ، شكر ( نصف قاشق مرباخوري سرصاف ) ، شير پاستوريزه ( نصف ليوان ). ● طرز تهيه اول بادامها را حدود چند ساعت در آب جوش خيس كرده پوست آن را جدا نموده و با رنده و يا هر وسيله ديگري كه در خانه وجود دارد نرم مي كنند سپس مخلوط مذكور همراه شكر، آرد برنج در شير آنقدر جوشانده ميشود تا قوامي مثل فرني ايجاد شود. ● دو هفته آخر ماه هفتم: مي توان سوپ را به رژيم غذايي كودك اضافه كرد ( فرني وحريره بادام ادامه يابد) مواد لازم جهت تهيه سوپ: گوشت بدون چربي ( معمولاً به اندازه يك تخم مرغ متوسط ) برنج يك قاشق مرباخوري هويچ متوسط يك سوم ● طرز تهيه : بعد از اينكه گوشت تا حدي پخته شد برنج و هويج به آن اضافه ميشود. پس از پختن كامل ، بايد همه مواد سوپ را مخلوط و نرم كرد تا قوام آن به غلظت فرني برسد.
پاسخ ها ( ۲ )
لطفا به طور خلاصه توضیح دهید که چرا شما احساس می کنید این پاسخ باید گزارش داده شود
گزارش انصرافشیر مادر تا پایان شش ماهگی به تنهایی و بدون اضافه کردن هر نوع غذای کمکی برای رشد طبیعی شیرخوار کافی اسـت. بعـد از شـش ماهگـی نیازهای غذایی شیرخوار فقط با شیر برآورده نمی شود و باید علاوه بر شیر، غذاهای نیمه جامد را نیز برای او شروع کرد. مناسب ترین غذاها برای تغذیه تکمیلی، غذاهایی هستند که:
- مقوی و مغذی باشندمتناسب با سن کودک تغییر کند.تازه و بدون آلودگی باشند و پاکیزه و بهداشتی تهیه شوند.
- مواد اولیه آن در دسترس بوده و امکان تهیه آن برای خانواده وجود داشته باشد.
هترین سن برای شروع غذاهای کمکی
صد و هشتاد ویکمین روز تولد کودک ، سن شروع تغذیه تکمیلی است.
توصیه های کلی
- مواد غذایی را چه از نظر مقدار و چه از نظر نوع، تدریجا" به رژیم غذایی شیرخوار اضافه کنید.
- از یک نوع غذای ساده شروع کنید وکم کم مخلوطی از چند نوع غذا به او بدهید.
- از مقدار کم شروع و به تدریج بر مقدار آن افزوده شود.
- بین اضافه کردن مواد غذایی مختلف حدود 5 تا 7 روز فاصله بگذارید.
- اولین غذایی را که می خواهید به کودک بدهید، کمی غلیظ تر از شیر تهیه کنید و سپس به تدریج غذاهای نیمه جامد و جامد بدهید.
- غذاها را با قاشق و مایعات را با لیوان به شیرخوار بدهید.
- هنگام دادن غذاهای نیمه جامد و جامد، شیرخوار را در وضعیت نشسته قرار دهید.
- غذای شیرخوار را به مقدار کم و برای یک وعده تهیه کنید.
- در صورت باقی ماندن غذا، می توانید آن را به مدت 24 ساعت در یخچال نگه داری کنید. در غیر این صورت آن را در فریزر بگذارید.
- غذای نگه داری شده را فقط به مقدار مصرف یک وعده کاملا" داغ کنید و پس از خنک کردن به کودک بدهید.
- تا یک سالگی به غذای کودک نمک اضافه نکنید و پس از یک سالگی مقداری نمک (نمک یددار) به غذای شیر خوار اضافه نمائید.
شروع غذای كمكی با فزنی آرد برنج است كه روز اول از یك قاشق مرباخوری یك بار در روز (مثلا" ظهر) شروع شده و كم كم به مقدار و دفعات آن متناسب با اشتهای كودك اضافه می شود تا نهایتا" در پایان یك هفته مقدار آن به حدود 12 قاشق مرباخوری برسد. بخاطر بسپارید همچنان شیر مادر غذای اصلی شیرخوار شما است.
ادامه دارد........
لطفا به طور خلاصه توضیح دهید که چرا شما احساس می کنید این پاسخ باید گزارش داده شود
گزارش انصرافكودكاني كه با شير مادر تغذيه ميشوند معمولاً تا پايان سال دوم زندگي (24 ماهگي) نيازي به استفاده از شير پاستوريزه ندارند (آن مقدار شير پاستوريزه كه در تهيه غذاي كمكي به كار ميرود اشكالي ندارد). حدود 23 ماهگي، براي آشنا شدن كودك به طعم شير پاستوريزه ميتوان آن را بار اول به مقدار كم در حد 30 سيسي با فنجان يا ليوان به كودك ارائه و به تدريج بر مقدار آن اضافه نمود. به اين ترتيب وقتي كودك كمكم از شير مادر گرفته ميشود ميتواند از شير پاستوريزه استفاده كند.
در كودكاني كه از شيرمادر محرومند و با شير مصنوعي تغذيه ميشوند مصرف شيرگاو (پاستوريزه يا استريليزه پرچرب سه و نیم درصد) از پايان 12 ماهگي به بعد بلامانع است و بهتر است جايگزين شير مصنوعي شود كه آن را بعد از يك دقيقه جوشاندن و به مقدار حداكثر 500 ميليليتر در شبانه روز با فنجان يا ليوان نشكن به كودك ميدهند و سعي ميكنند او را به تدريج از شيشه بگيرند.
معمولاً استفاده از شيرگاو قبل از پايان 12 ماهگي توصيه نميشود.
توجه :
بطور كلي تا يكسالگي ، عسل ، شيرپاستوريزه ( به تنهايي)، پنير ، سفيده تخم مرغ ، شكلات، انواع توت، كيوي، آلبالو، گيلاس ، خربزه ، كشمش، دانه انگور، ذرت ، تكههاي سوسيس، آجيل ، قهوه ، چاي پررنگ ، فلفل، ادويه جات، ترشيجات ، نمك، نوشابههاي رنگي و گازدار، از حبوبات لپه ونخود و از گروه سبزيها اسفناج و كلم و تكههاي سفت و خام و سبزيها و ... توصيه نميشود.
چگونگي شروع و ادامه غذاي كمكي :
● هفته اول ماه هفتم:
شروع غذاي كمكي با فرني آرد برنج است كه روز اول از يك قاشق مرباخوري يكبار در روز ( ظهر ) شروع شده و كم كم به مقدار و دفعات آن اضافه ميشود.
مواد لازم جهت تهيه فرني :
● آرد برنج ( يك قاشق مرباخوري سرصاف )
● شكر ( نصف قاشق مرباخوري سرصاف )
● شير پاستوريزه ( نصف ليوان معمولي )
● طرز تهيه:
ابتدا نصف ليوان شيرپاستوريزه را به مدت 10 دقيقه ميجوشانند سپس آب جوشيده خنك شده را به آن اضافه ميكنند تا به اندازه نصف ليوان برسد. سپس آرد و شكر را به شير اضافه كرده و حرارت ميدهند تا قوام بيايد ( قوام فرني بايد بيش از قوام شير مادر باشد).
ميتوان به فرني به اندازه يك قاشق چايخوري كره نيز اضافه كرد تا كالري بيشتري به كودك برسد.
● هفته دوم ماه هفتم:
ميتوان حريره بادام را به رژيم غذايي كودك اضافه نمود. شروع آن نيز مانند فرني از يك قاشق مرباخوري يك بار در روز ميباشد و ممكن است تا روز ششم و هفتم به 12 قاشق مرباخوري در روز برسد. البته در اين هفته بتدريج كه مقدار و دفعات تغذيه با حريره بادام افزايش مييابد، مقدار و دفعات تغذيه با فرني كم ميشود. بنابراين در هر وعده يا در تمام دفعات ميتوان حريره بادام را جايگزين فرني كرد.
● مواد مورد نياز جهت تهيه حريره بادام :
بادام شيرين ( 5 عدد ) ، آرد برنج ( يك قاشق مرباخوري سرصاف ) ، شكر ( نصف قاشق مرباخوري سرصاف ) ، شير پاستوريزه ( نصف ليوان ).
● طرز تهيه
اول بادامها را حدود چند ساعت در آب جوش خيس كرده پوست آن را جدا نموده و با رنده و يا هر وسيله ديگري كه در خانه وجود دارد نرم مي كنند سپس مخلوط مذكور همراه شكر، آرد برنج در شير آنقدر جوشانده ميشود تا قوامي مثل فرني ايجاد شود.
● دو هفته آخر ماه هفتم:
مي توان سوپ را به رژيم غذايي كودك اضافه كرد ( فرني وحريره بادام ادامه يابد)
مواد لازم جهت تهيه سوپ:
گوشت بدون چربي ( معمولاً به اندازه يك تخم مرغ متوسط )
برنج يك قاشق مرباخوري
هويچ متوسط يك سوم
● طرز تهيه :
بعد از اينكه گوشت تا حدي پخته شد برنج و هويج به آن اضافه ميشود. پس از پختن كامل ، بايد همه مواد سوپ را مخلوط و نرم كرد تا قوام آن به غلظت فرني برسد.