سینوپار چیست؟
- سینوپار یک داروی تجویزی است که مانند هورمون پاراتیروئید که در بدن تولید میشود، عمل میکند. این دارو به تولید استخوانهای جدید، افزایش تراکم مواد معدنی استخوانها و استحکام آنها کمک میکند.
سینوپار به چه منظوری استفاده میگردد؟
- این ماده برای زنان پس از دوران یائسگی و مردانی که دارای پوکی استخوان هستند و احتمال شکستگی در بدن آنها بالاست، تجویز میگردد.
- سینوپار در افرادی که به پوکی استخوان مبتلا هستند و جایی از بدنشان شکسته است، افرادی که احتمال شکستگی بالایی دارند، و همچنین افرادی که نمیتوانند از درمانهای دیگری برای پوکی استخوان استفاده کنند، مصرف میشود.
- سینوپار برای مردان و زنانی که مبتلا به پوکی استخوان هستند به این دلیل استفاده میشود که این افراد ماهها از داروهای گلوکوکورتیکوئید مانند پردنیزون استفاده میکنند و خطر بالای شکستگی آنها را تهدید میکند. این افراد مردان و زنانی هستند که قبلا دچار شکستشگی شده اند و یا در مقابله با خطر آن قرار گرفته اند، و یا افرادی هستند که نمیتوانند از درمانهای دیگر پوکی استخوان استفاده کنند.
- اثر و یا بیخطری این ماده برای کودکان ناشناخته است. سینوپار نباید برای بچه ها و نوجوانان در سن رشد مصرف شود.
قبل از مصرف سینوپار باید چه چیزی را بدانیم؟
قبل از مصرف این دارو با پزشک خود مشورت کنید، اگر:
- به یکی از مواد سازنده سینوپار حساسیت دارید.
- به بیماری پاژه یا بیماریهای دیگر مرتبط با استخوان مبتلا هستید.
- سرطان استخوان دارید.
- در حال حاضر و یا در گذشته به بیماریهای کلیوی دچار بوده اید.
- قبلا پرتودرمانی انجام داده اید.
- در خونتان مقدار زیادی کلسیم دارید و یا داشته اید.
- شرایط درمانی دیگری داشته اید.
- باردارید و یا قصد بارداری دارید. تاکنون تحقیقی مبنی بر اثرگذاری این دارو بر جنین انجام نشده است.
- در دوره شیردهی میباشید و یا قصد شیردهی دارید. تاکنون تحقیقی مبنی بر انتقال سینوپار به شیر مادر انجام نشده است. شما و پزشکتان باید تصمیم بگیرید که یا از سینوپار استفاده کنید و یا به کودکتان شیر بدهید. نباید هردو را با یکدیگر انجام دهید.
- پزشکتان باید در مورد تمام داروهای تجویزی و غیر تجویزی مصرفی شما، اعم از ویتامینها و مکملهای گیاهی اطلاع داشته باشد تا شما را از عوارض احتمالی مصرف سینوپار همراه با داروهای دیگر آگاه کند. اگر از داروهایی حاوی دیگوکسین استفاده میکنید حتما به پزشکتان اطلاع دهید.
چگونه باید از سینوپار استفاده کنیم؟
- سینوپار را روزی یک بار به ران و یا قسمت تحتانی شکم خود تزریق کنید. با پزشک تان در مورد چگونگی تغییر موضع تزریق صحبت کنید.
- قبل از اینکه خودتان تزریق سینوپار را انجام دهید، آموزش شیوه صحیح تزریق را باید از پزشکتان بپرسید.
- میتوانید سینوپار را همراه و یا بدون غذا و نوشیدنی مصرف کنید.
- آمپول سینوپار مواد مورد نیاز برای ۳۰ روز را تامین میکند. حدود ۲۰ میکروگرم دوز دارو برای هر روز نیاز است. کل مواد آمپول را به یکباره تزریق نکنید.
- سینوپار باید شفاف و بی رنگ باشد. اگر داخل آن ذرات ریز و یا هاله ای از مواد مشاهده کردید و یا اگر رنگی بود، نباید از آن استفاده کنید.
- دارو را بلافاصله پس از خارج نمودن از یخچال تزریق کنید.
- پس از هر مصرف بلافاصله آن را در یخچال نگهداری کنید.
- در هر زمانی از روز میتوانید از سینوپار استفاده کنید. برای اینکه مصرف آن را در طول روز فراموش نکنید در یک زمان مشخص از روز آن را تزریق کنید.
- اگر مصرف آن را فراموش کردید و یا به هر دلیلی در زمان مشخص شده آن را مصرف نکردید، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. در طول یک روز بیش از یک تزریق انجام ندهید.
- اگر بیش از مقدار تجویز شده از سینوپار استفاده کردید، با پزشکتان تکاس بگیرید. عوارض استفاده بیش از حد سینوپار به صورت علائمی مانند تهوع، استفراغ، ضعف یا سرگیجه بروز میکند.
- به توصیه های پزشکتان در مورد روشهای دیگری که به بهبود پوکی استخوان کمک میکند گوش کنید. این روشها میتوانند ورزش، رژیم غذایی مناسب، و کاهش یا قطع مصرف تنباکو و الکل باشند. اگر پزشکتان مصرف کلسیم و ویتامین D را به شما پیشنهاد داد، میتوانید همزمان با تزریق سینوپار از این داروهای مکمل نیز استفاده کنید.
در زمان استفاده از این دارو به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
این دارو ممکن است عوارض جانبی زیر را به همراه داشته باشد:
- افزایش فشار خون در زمان تغییر دادن حالتتان. برخی افراد پس از استفاده دوزهای اولیه دچار سرگیجه، تپش قلب یا ضعف میشوند. این حالت معمولا در ساعات اولیه مصرف دارو مشاهده گردیده و پس از چند ساعت از بین میروند. برای چند دوز اول، اگر چنین حالاتی را مشاهده کردید، تزریق را در مکانی انجام دهید که بتوانید بلافاصله بنشینید و یا دراز بکشید. اگر این حالات شدت یافت و یا پس از چند ساعت از بین نرفت، مصرف این دارو را قطع کرده و با پزشکتان تماس بگیرید.
- افزایش کلسیم در خون. اگر حالاتی مثل تهوع، استفراغ، یبوست، کاهش انرژی بدن یا ضعف در ماهیچه ها داشتید با پزشکتان مطرح کنید. این علائم ممکن است نشانه های افزایش کلسیم در خون باشد.
- عوارض جانبی معمول این دارو عبارتند از: حالت تهوع، درد مفاصل، و درد.
- ممکن است پزشکتان برای مشاهده پاسخ بدنتان به سینوپار در طی درمان از شما آزمایش خون یا ادرار بگیرد. همچنین، ممکن است نیاز به آزمایش تراکم مواد معدنی استخوان داشته باشید.
- این علائم همه عوارض جانبی این دارو نیستند. برای اطلاعات بیشتر از عوارض جانبی این دارو از پزشک یا داروساز سوال کنید.
- ممکن است این دارو برای درمان بیماری هایی غیر از بیماری های ذکر شده در این مطلب تجویز گردد. سینوپار را در شرایطی که برای آن تجویز نشده است مصرف نکنید. این دارو را به افراد دیگر توصیه نکنید، حتی اگر احساس میکنید شرایطی مثل شرایط شما را دارند.
مصرف در دوران شیردهی و بارداری
- توصیه نمیشود.
شرایط نگهداری از سینوپار چگونه است؟
- سینوپار را در یخچال و در دمای بین ۲ تا ۸ درجه سانتیگراد نگهداری کنید.
- از یخ زدن دارو جلوگیری کنید. اگر دارو یخ زده است از مصرف آن خودداری نمایید.
- اگر تاریخ انقضای درج شده بر روی بسته گذشته باشد از آن استفاده نکنید.
- داروی باز شده را بیش از ۳۰ روز نگهداری نکنید و آن را دور بریزید.
مراجع :
تالیف و گرد آوری : دکتر زهره خواصی ، خانم نرگس یمینی
نظرات ( ۳ )
مساله مهم این است که باید ظرف محتوی دارو سینوپار را در یخچال و در دمای بین ۲ تا ۸ درجه سانتیگراد نگهداری کنید
یک دوره مصرف این دارو ،چقدر تاثیر داره روی درمان؟ اصلا تاثیری هم داره ؟! من حیلی نگرانم ...:(