عضویت در سایت

ورود

فراموشی رمز عبور

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

کفیر چیست؟

کفیر چیست؟

کفیر چیست؟

کِ‍فیر نوشیدنی تخمیری حاصل از شیر و دانه‌های کفیر است که سرمنشأ آن کوه‌های قفقاز در روسیه می‌باشد. کفیر سنتی در کیسه های از جنس  پوست که در نزدیکی یک راهرو آویزان شده بود ساخته می شد تا در هنگام عبور هر شخص بهم زده شود و در نهایت خوب مخلوط شده باشد[۱].

دانه‌های کفیر، مخلوطی از باکتری‌های سودمند (لاکتوباسیل، لاکتوکوکوس، لوکونوستوک، استوباکتر) و مخمرها (مخمر لاکتوزی و مخمر غیر لاکتوزی) با حالت پلی ساکاریدی می‌باشند [۱].

ترکیبات تغذیه­ ای

محصولات کفیرحاوی مواد مغذی در مقادیر مختلفی از جمله مواد معدنی ، ویتامین ها، اسیدهای آمینه ضروری و ….است. عمدتا متشکل از آب و مواد حاصل از فرآیند تخمیر، از جمله دی اکسید کربن و اتانول است.

همانند شیر مواد معدنی موجود در آن شامل کلسیم، آهن، فسفر، منیزیم، پتاسیم، سدیم، مس، مولیبدن، منگنز و روی است. همچنین کفیر بسان شیر حاوی ویتامین A، ویتامین B1 (تیامین)، ویتامین B2 (ریبوفلاوین)، ویتامین B3 (نیاسین)، ویتامین B6 (پیریدوکسین)، ویتامین B9 (اسید فولیک)، ویتامین B12 (سیانوکبالامین)، ویتامین C، ویتامین D و ویتامین E است. اسیدهای آمینه ضروری موجود در کفیر شامل متیونین، سیستئین، تریپتوفان، فنیل آلانین، تیروزین، لوسین، ایزولوسین، ترئونین، لیزین، و والین است که در هر محصول شیر دیده می­شود [۱].

ارزش بالای تغذیه‌ایی کفیر سبب شده است که مصرف آن برای نوزادان نارس، کودکان، زنان حامله و پرستار، بیماران و افراد پیر و مبتلایان به بیماری عدم تحمل لاکتوز توصیه ‌شود [۲].

در برخی از تحقیقات خواص درمانی زیر برای کفیر آورده شده است [۳]:

  1. ضد آلرژیک
  2. کمک در درمان فشار خون
  3. کاهش کلسترول
  4. تقویت دستگاه گوارش
  5. خواص ضد التهابی
  6. خواص ضد سرطانی(مانند تمام محصولات لبنی) و حتی بهبود تومورها در مراحل اولیه
  7. تقویت سیستم ایمنی
  8. خواص ضد باکتری در برابر برخی از باکتری­ها
  9. جاگزین شیر برای افراد مبتلا به بیماری عدم تحمل لاکتوز

 

در زیر دو جدول به ترتیب شامل ترکیبات معدنی و ویتامین­های موجود در کفیر آورده شده است [۲].

ترکیبات معدنی در ۱۰۰ گرمعناصر جزئیدر۱۰۰ گرم
کلسیم۰٫۱۲ گرمآهن۰٫۰۵میلی‌گرم
فسفر۰٫۱۰ گرممس۱۲میکروگرم
منیزیم۱۲ گرممولیبدن۵٫۵میکروگرم
پتاسیم۰٫۱۵ گرممنگنز۵میکروگرم
سدیم۰٫۰۵ گرمروی۰٫۳۶میلی‌گرم
کلرید۰٫۱۰ گرم
ویتامین ها در ۱۰۰ گرمویتامین هادر۱۰۰ گرم
آ۰٫۰۶ میلی‌گرمب ۱۲۰٫۵میلی‌گرم
کاروتن۰٫۰۲ میلی‌گرمنیاسین۰٫۰۹ میلی‌گرم
ب ۱۰٫۰۴ میلی‌گرمث۱ میلی‌گرم
ب۲۰٫۱۷ میلی‌گرمدی۰٫۰۸ میلی‌گرم
ب۶۰٫۰۵ میلی‌گرمای۰٫۱۱میلی‌گرم
ترجمه و تالیف : خانم نسیم بزاززاده ، خانم دکتر زهره خواصی

مراجع

۱) https://en.wikipedia.org/wiki/Kefir

۲) https://fa.wikipedia.org/wiki/%DA%A9%D9%81%DB%8C%D8%B1

۳) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3833126/

درباره نویسنده

نظرات ( ۶ )

  1. نسترن
    دی ۲۸, ۱۳۹۴ در ۹:۱۲ بعد از ظهر
    باسلام خدمت خانم دكتر خواصي وخانم نسيم بزاززاده در مورد كفير وارزش غذايي ان توضيح داديدبسيار عالي بود چون اصلا شناختي از كفير نداشتيم تا ازش استفاده كنيم واقعا دستون درد نكنه مطلب بسيار مفيدي بوداز زحمات شما تشكر مي كنم
    • دکتر زهره خواصی
      بهمن ۲, ۱۳۹۴ در ۴:۵۶ بعد از ظهر
      ممنون از حسن نیت شما به سایت Dr for you، انشاالله در ادامه نیز همراه ما باشید.
  2. دی ۳۰, ۱۳۹۴ در ۸:۳۳ بعد از ظهر
    با سلام...خیلی مطالبتون خوب بود...لطفا بگید از کجا میتونیم کفیر رو تهیه کنیم...
    • دکتر زهره خواصی
      بهمن ۲, ۱۳۹۴ در ۵:۰۰ بعد از ظهر
      سلام همراه عزیز
      در تمام مراکز خرید محصولات غذایی، کفیر بصورت پاستوریزه را می توانید تهیه کنید.
  3. دی ۱۶, ۱۳۹۶ در ۱:۱۲ بعد از ظهر
    عالی بود و مطلب بسیار مفید ... فقط خانم دکتر خواصی بنده یک مشکلی پیش اومده برام و میخوام با شما از طرایق ایمیل یا هر چیز دیگری صحبت کنم ..... چطور این امکان رو برام فراهم می کنید خیلی موضوع مهمی هست خواهشا بفرمایید چجوری این ارتباط برقرار بشه...
    • دکتر زهره خواصی
      دی ۱۹, ۱۳۹۶ در ۸:۴۵ بعد از ظهر
      متاسفانه قوانین سایت ما به گونه ای است که امکان پاسخگویی به صورت شخصی وجود ندارد.

ارسال پاسخ