کفیر چیست؟
کِفیر نوشیدنی تخمیری حاصل از شیر و دانههای کفیر است که سرمنشأ آن کوههای قفقاز در روسیه میباشد. کفیر سنتی در کیسه های از جنس پوست که در نزدیکی یک راهرو آویزان شده بود ساخته می شد تا در هنگام عبور هر شخص بهم زده شود و در نهایت خوب مخلوط شده باشد[۱].
دانههای کفیر، مخلوطی از باکتریهای سودمند (لاکتوباسیل، لاکتوکوکوس، لوکونوستوک، استوباکتر) و مخمرها (مخمر لاکتوزی و مخمر غیر لاکتوزی) با حالت پلی ساکاریدی میباشند [۱].
ترکیبات تغذیه ای
محصولات کفیرحاوی مواد مغذی در مقادیر مختلفی از جمله مواد معدنی ، ویتامین ها، اسیدهای آمینه ضروری و ….است. عمدتا متشکل از آب و مواد حاصل از فرآیند تخمیر، از جمله دی اکسید کربن و اتانول است.
همانند شیر مواد معدنی موجود در آن شامل کلسیم، آهن، فسفر، منیزیم، پتاسیم، سدیم، مس، مولیبدن، منگنز و روی است. همچنین کفیر بسان شیر حاوی ویتامین A، ویتامین B1 (تیامین)، ویتامین B2 (ریبوفلاوین)، ویتامین B3 (نیاسین)، ویتامین B6 (پیریدوکسین)، ویتامین B9 (اسید فولیک)، ویتامین B12 (سیانوکبالامین)، ویتامین C، ویتامین D و ویتامین E است. اسیدهای آمینه ضروری موجود در کفیر شامل متیونین، سیستئین، تریپتوفان، فنیل آلانین، تیروزین، لوسین، ایزولوسین، ترئونین، لیزین، و والین است که در هر محصول شیر دیده میشود [۱].
ارزش بالای تغذیهایی کفیر سبب شده است که مصرف آن برای نوزادان نارس، کودکان، زنان حامله و پرستار، بیماران و افراد پیر و مبتلایان به بیماری عدم تحمل لاکتوز توصیه شود [۲].
در برخی از تحقیقات خواص درمانی زیر برای کفیر آورده شده است [۳]:
- ضد آلرژیک
- کمک در درمان فشار خون
- کاهش کلسترول
- تقویت دستگاه گوارش
- خواص ضد التهابی
- خواص ضد سرطانی(مانند تمام محصولات لبنی) و حتی بهبود تومورها در مراحل اولیه
- تقویت سیستم ایمنی
- خواص ضد باکتری در برابر برخی از باکتریها
- جاگزین شیر برای افراد مبتلا به بیماری عدم تحمل لاکتوز
در زیر دو جدول به ترتیب شامل ترکیبات معدنی و ویتامینهای موجود در کفیر آورده شده است [۲].
ترکیبات معدنی | در ۱۰۰ گرم | عناصر جزئی | در۱۰۰ گرم |
---|---|---|---|
کلسیم | ۰٫۱۲ گرم | آهن | ۰٫۰۵میلیگرم |
فسفر | ۰٫۱۰ گرم | مس | ۱۲میکروگرم |
منیزیم | ۱۲ گرم | مولیبدن | ۵٫۵میکروگرم |
پتاسیم | ۰٫۱۵ گرم | منگنز | ۵میکروگرم |
سدیم | ۰٫۰۵ گرم | روی | ۰٫۳۶میلیگرم |
کلرید | ۰٫۱۰ گرم |
ویتامین ها | در ۱۰۰ گرم | ویتامین ها | در۱۰۰ گرم |
---|---|---|---|
آ | ۰٫۰۶ میلیگرم | ب ۱۲ | ۰٫۵میلیگرم |
کاروتن | ۰٫۰۲ میلیگرم | نیاسین | ۰٫۰۹ میلیگرم |
ب ۱ | ۰٫۰۴ میلیگرم | ث | ۱ میلیگرم |
ب۲ | ۰٫۱۷ میلیگرم | دی | ۰٫۰۸ میلیگرم |
ب۶ | ۰٫۰۵ میلیگرم | ای | ۰٫۱۱میلیگرم |
ترجمه و تالیف : خانم نسیم بزاززاده ، خانم دکتر زهره خواصی
مراجع
۱) https://en.wikipedia.org/wiki/Kefir
نظرات ( ۶ )
در تمام مراکز خرید محصولات غذایی، کفیر بصورت پاستوریزه را می توانید تهیه کنید.